Inspectie, begeleiding en subsidieaanvraag

Groenwacht Nederland kan u ondersteunen met de volgende diensten

inmeten historisch wandelpad
inmeten historisch wandelpad

Inspectie

  • inspecteren en rapporteren volgens meetbare methodiek (Groen Inspectie Rapportage zoals erkend door de RCE/ NEN 2767)
  • QuickScans
  • complexe nulmetingen

Begeleiding

  • historisch onderzoek
  • beheervisies, beheerkaarten en onderhoudsplanning
  • voorbereiden en begeleiding van herstel
  • aanvragen restauratieregelingen
  • opstellen van begrotingen, controle van offertes en opleverwerkzaamheden
controle monumentale linde
controle monumentale linde

Subsidieaanvragen

  • opstellen en indienen van subsidieaanvragen (sinds 2010 experts in de regeling SIM)
  • voorbereiding Periodiek Instandhoudings Plan (PIP)
  • uitvoeringsbegeleiding SIM
  • verantwoording en vaststellingsovereenkomsten SIM

Inspectie

‘expertise van de groene meerwaarde’

Wij inspecteren een grote diversiteit aan groene en archeologische objecten waarbij altijd de onderhoudsvraag centraal staat. Hoe is dit monument voor de toekomst te behouden? Voor alle monumenten is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de huidige staat en de bedreigingen. Door inspectie met oog voor de historische waarde is een beeld te vormen van de knelpunten in het beheer en de mate van het verval. Niet voor niets is een degelijk inspectierapport een voorwaarde voor de meeste subsidietrajecten.

Door het periodiek in kaart brengen van de meest dringende beheerkeuzes ontstaat inzicht in de toekomstige noodzakelijke ingrepen, zijn beheerkeuzes meer overwogen te maken en kan sturend worden gewerkt. Dat geeft de handvatten om toe te werken naar het wenselijk streefbeeld en blijkt in de praktijk blijkt ook kostenbesparender dan impulsenbeheer. Groenwacht Nederland stelt voor uw groene of archeologische monument altijd een rapportage op maat op. Dit word toegespitst op de specifieke kenmerken van het monument, zodat daardoor de juiste beheerkeuzes te maken zijn.

Beheer

‘inzicht in beheer als sleutel tot behoud’

Van groot tot klein, voor elk beschermd object ontstaan te zijner tijd vraagstukken welke groter zijn dan het dagelijks onderhoud. Door natuurlijk verval of geleidelijke uitval raakt het bedoelde beeld verstoord. Historisch gezien was dit het moment waarop vaak werd gekeken naar een herinrichting, vaak ook nog een modernisering naar de dan geldende tuinstijl.

Door de aanwijs als monument word er nu meer nagedacht over het voorkomen van verval. Tijdig en regelmatig onderhoud kan een inrichting behouden, maar ook dan zullen elementen verdwijnen. Onderhoud is immers niet altijd mogelijk, of elementen zullen door uitgroei een ander karakter krijgen. Belangrijk is om tijdig inzicht te krijgen als er zich een plaatselijk herstel voordoet.

Een uitgevallen boom inboeten in een opgaand bos is lastig, maar wat te doen als het hele bos op leeftijd raakt? Of wanneer in te grijpen in begroeiing die de oorspronkelijk wandeling of doorzichten verstoord? Onze gezamenlijke ervaring heeft geleerd dat enkel een meetbare en objectieve afweging leid tot het juiste herstel.

Ook voor archeologische terreinen hebben wij de ervaring dat het goed is het wenselijke terreinbeheer vroegtijdig te toetsen aan de maximale inzet op behoud van het bodemarchief. Waar veel monumenten in het verleden bij toeval zijn ontdekt door werkzaamheden, werden waardevolle terreinen later steeds meer bewust uitgespaard. Omdat deze kavels vaak ook een hoge natuurwaarde vormen zijn ze regelmatig extensief beheerd. Ook dan is het belangrijk een streefbeeld voor ogen te houden dat recht doet aan de archeologische waarde.

Na decennia van beheer kan het zijn dat de waarde van archeologie in conflict komt met de eveneens waardevolle begroeiing. Als ingrijpen onvermijdelijk is geworden is er vaak voor beide doelgroepen al schade ontstaan. Door de knelpunten tijdig te herkennen kunnen keuzes vooraf worden gemaakt.

Subsidieaanvragen

‘instandhouding door gestructureerde inzet van financiën’

Veel eigenaren maken voor het onderhoud van hun groene of archeologische monument gebruik van rijkssubsidie: Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM). Dit is een meerjarige bijdrage waarmee het monument behouden blijft. En daardoor een vaak belangrijke bijdrage voor het dagelijks beheer. De basis is het Periodiek Instandhoudings Plan (PIP). Dit bestaat uit een degelijk inspectierapport of nulmeting en een begroting op maat. Het plan bied inzicht in de aard en omvang van de noodzakelijke werkzaamheden en de hieraan verbonden onderhoudskosten.

‘Restauratieregelingen als aanvulling op de instandhouding”

Daarnaast hebben wij veel ervaring in het voorbereiden en aanvragen van restauratieregelingen. Deze zijn in veel gevallen aan te vragen bij uw provincie. Het gaat hierbij vooral om de uitvoer van groot onderhoud en restauratie van een specifiek onderdeel van een monument. Ondanks het grote verschil in de regeling per provincie is de basis altijd een maatregelenplan op maat voor het momument.

Schuiven naar boven